Het verhaal van Stedum

Meer dan 30 winkeltjes in de Hoofdstraat. Stel je eens voor hoe ons dorp er toen uit zag! En wat was er allemaal nog meer dat nu verdwenen is? Welke verenigingen en hoe zag de Vlasfabriek eruit? Zo maar een paar vragen waar we al een hele tijd mee rond liepen. Natuurlijk hoorden we verhalen over hoe het hier vroeger was, maar altijd stukje bij beetje.

Zou het niet fantastisch zijn om de verhalen van mensen die hier geboren en getogen zijn, te verzamelen en op te schrijven? Niet alleen omdat we graag de verhalen wilden horen, maar vooral om de geschiedenis niet verloren te laten gaan. Nu zijn er immers nog veel oud(e)-Stedumers die hun verhaal kunnen vertellen en ons mee kunnen nemen naar hoe het ooit was in ons dorp. Hun persoonlijke verhalen zijn verweven met de geschiedenis van Stedum: de verschillende panden in het dorp en hun geschiedenis, de vlascultuur, de jaren 20-30 en de periode van en na de oorlog, de rol van de middenstand en hoe het winkelaanbod langzaam verdween, de geschiedenis van de scholen, de positie van de vrouw, de mechanisatie in de landbouw, de rol van de religie, de sociale samenhang en het verenigingsleven.

In 2009 bedacht een klein clubje het project Het Verhaal van Stedum. Laat mensen hun verhaal vertellen en je krijgt een duidelijk beeld van de geschiedenis. We plaatsten een oproep in De Stedumer en ongeveer 20 enthousiastelingen meldden zich om de verhalen op te schrijven. Daarnaast zochten we ook samenwerking met Stichting Historie Stedum die de verhalen in ieder geval zou gaan bewaren.

Vanaf een kleine twee jaar geleden zijn mensen geïnterviewd, zijn er foto’s uitgezocht maar ook nieuwe portretten gemaakt. Dat leverde niet alleen een schat aan informatie op, maar ook prachtige verhalen. Die circa 30 verhalen hebben we nu gebundeld omdat we er van overtuigd zijn dat veel meer mensen in Stedum die verhalen graag willen lezen.

Het Verhaal van Stedum werd een bundel met 24 interviews en vele foto’s, gebonden door boekbindatelier Wim Gremmen. De prijs van de bundel is 20 euro.