X-kerken in perspectief

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Boekbindatelier Wim Gremmen in Stedum is vrijdag 11 september 2009 in de Hervormde Kerk te Huizinge de zeer speciale bibliofiele uitgave gepresenteerd met de intrigerende titel X.

Dit bibliofiele boek is in alle opzichten bijzonder, om te beginnen met de inhoud: het boek bestaat uit tien (X) prenten van kunstenaar Egbert Pikkemaat. Pikkemaat heeft linosnedes gemaakt van tien Groninger kerken vanuit een ongebruikelijk perspectief.
De Friese dichter Atze van Wieren heeft over dezelfde tien kerken een gedicht geschreven. Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken) heeft het voorwoord verzorgd. En natuurlijk heeft Wim Gremmen het geheel tot een prachtig boek gebonden.

De prenten zijn met de hand gedrukt op handgeschept papier, speciaal voor dit doel gemaakt door nonnen uit het Cisterciënzer Klooster abdij Koningsoord te Arnhem. De tekst is allemaal met loodzetsel handgezet en -gedrukt. Voor de boekband is gebruikt gemaakt van een handgemaakt stijfselmarmer door Susanna Lemstra. Het boek is handgebonden door Wim Gremmen, die eveneens de overslagdozen heeft gemaakt. De dozen zijn afgewerkt met bijenwas.

De uitgave verschijnt in een gelimiteerde oplage van 24 exemplaren. De prijs bedraagt € 325. Naast deze exclusieve uitgave verschijnt ook een zogenaamde handgebonden handelseditie die voor tien euro te koop is.
Voorafgaand aan de presentatie konden belangstellenden onder leiding van Egbert Pikkemaat een prent maken van de kerk van Huizinge op de manier zoals Egbert dat doet. Hij geeft uitleg over zijn manier van kijken.