De verbindende muur

Boerderij De Heemen ligt net buiten Stedum en is een rijksmonument. De boerderij wordt geëxploiteerd als melkveebedrijf met 75 melkkoeien op 65 hectare land. De eigenaren willen de boerderij op een bijzondere manier gaan exploiteren, namelijk met een grote betrokkenheid naar en met het dorp Stedum en de naaste regio.

Deze zogenaamde dorpsboerderij heeft diverse elementen:

  • Een dorpstuin met fruit en groente, gericht op verbouwen en gebruik van geteelde groenten en fruit door de mensen (met name kinderen) uit Stedum
  • Een dierenweide
  • Ontmoetings- en activiteitencentrum voor de dorpsbewoners
  • Een zorgboerderij met dagbesteding voor jongeren met een beperking
  • Naschoolse opvang

Stichting GremLem heeft samen met Boerderij De Heemen en kunstenares Miriam Geerts het concept ontwikkeld om de zogeheten sleufsilo bij de boerderij te beschilderen met een kunstwerk dat gemaakt is door de kinderen van Stedum.

Op een zaterdagmiddag zijn de kinderen op de boerderij geweest alwaar ze een boerderijexcursie hebben gekregen met rondleiding over de boerderij, ze hebben iets gehoord over weidevogels en onder leiding van kunstenaar Miriam Geerts hebben de kinderen tekeningen gemaakt over wat ze op de boerderij hebben gezien en ervaren. Daarna hebben ze een pannenkoek gebakken met eitjes en melk van de boerderij.

Van de kindertekeningen is één definitief ontwerp gemaakt door Miriam Geerts. Dit ontwerp is op de sleufsilo geschilderd met medewerking van de kinderen die hun eigen tekening hebben ingeschilderd.

De muurschildering op de sleufsilo is feestelijk onthuld waarbij alle inwoners van Stedum uitgenodigd waren. Alle bezoekers konden na de onthulling nog genieten van diverse stamppotten in de zogenaamde Maïskamer: in een maïsveld, precies tegenover de Verbindende Muur, is een ruimte van 5 x 5 meter “schoongemaakt” en daar is een soort eetkamer ingericht.
Tijdens de opening is ook het boekje De Verbindende Muur gepresenteerd. Dit boekje is naar aanleiding van het project door stichting GremLem uitgegeven. Kinderen die deel hebben genomen aan het project hebben het boekje gekregen.