Blik naar Binnen

Een jubileumproject van Stichting GremLem in samenwerking met stichting Het behouden Blik in Uithuizermeeden en Boekbindatelier Wim Gremmen in Stedum.

In 2014 jubileerden zowel Boekbindatelier Wim Gremmen (25-jarig) in Stedum als museum Het Behouden Blik (12,5 jaar) in Uithuizermeeden. Boekbindatelier Gremmen maakt al 25 jaar op ambachtelijke manier moderne producten van hoge kwaliteit.
Stichting Museum Het Behouden Blik is het kleinste, maar leukste museum van Noord-Nederland met een uitgebreide verzameling blikken en curiosa van bekende merken als De Gruyter, Douwe Egberts, Van Nelle, Van Houten, Verkade, Niemeijer, Tiktak en veel meer. Aan de hand van de blikken wordt een overzicht gegeven van de sociaal-economische ontwikkeling in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.hetbehoudenblik.nl.

Nu eens niet een blik als verpakkingsmiddel, maar blik als inspiratiebron. Erkend handboekbinder Wim Gremmen ontwierp een bijzonder object. Het object kan worden uitgeklapt en bestaat dan uit drie panelen van 15 x 15 x 1,7 cm.

Het idee was dat de kunstenaars geïnspireerd op het thema “blik naar binnen” een eigen werk of bijzondere aankleding maken op of in de panelen. Hierdoor ontstaan unieke drieluiken.

Tentoonstelling en Kunstroute
De kunstenaars op de route Stedum-Uithuizermeeden-Stedum (een rondje dus) vormen zo de letterlijke verbinding tussen Boekbindatelier Wim Gremmen en museum Het Behouden Blik. Daarmee ontstaat eveneens een jubileumroute.
Twee weekenden in augustus maakten we de route voor het publiek ook werkelijk zichtbaar. We organiseerden een fiets- en autoroute die langs de diverse ateliers liep waar de bezoekers van harte welkom waren.

Alle objecten zijn tesamen tentoongesteld in Schathoes Menkemaborg in Uithuizen. Het was een groot succes. In de negen dagen die de tentoonstelling duurde zijn er ruim 1300 bezoekers geweest. Daar is een groot deel van de objecten verkocht.
Nog niet alle objecten zijn verkocht. Voor meer informatie kunt u zich melden bij Stichting GremLem of Boekbindatelier Wim Gremmen.

De deelnemende kunstenaars zijn:
Eldert Ameling, Jan Pitt, Janna Bathoorn, Rein Pol, Miriam Geerts, Josefien Alkema, Jaap van den Hoofdakker, Francine Schrikkema, Dick Jalink , Marjoleine de Vos, Marchien Cordes, Anne-Marie Schueler, Kunny Luchtenburg, Wim Jonkman, Aly van der Wal, Annie van Dijken, Geurt van Dijk, Marcia Krijgsman , Wout van Mullem, Edward Hölzel en Rosiet Baris ,Leen Kaldenberg, Fetze Pijlman, Atelier van Hulsen

Verdere tentoonstellingen
Van 2 maart tot en met 4 april 2015 waren deze unieke kunstwerken gratis te bezichtigen in Kunstgenootschap Pictura in Groningen.
Van 14 november tot 3 december 2015 waren de kunstwerken samen met ander werk van een aantal van de deelnemende kunstenaars te zien in Pulchri in Den Haag.

De catalogus met alle objecten erin afgebeeld is verkrijgbaar voor € 10,00. (zie uitgaven)

Kijk op https://www.rtvnoord.nl/nieuws/137577/blik-naar-binnen-vormt-kunstroute-over-hoogeland